Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanja statistike.
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov. Splošni pogoji - Piškotki
Iskanje po svetovanju:

Psi

Mačke

Ptice

Glodavci

Akvaristika

Teraristika

Ribnik

Strani:
1
39
40
41
42
43
44
45
80

moja skobčevkaaaa

no: nekaj vprašanj mene pa zanima: zakaj moja skobčevka včasih stoji na eni nogi.a to preverja kok je močna ali kaj in zakaj se zmeraj neki trese oziroma..... pač trese se no samo ne stalno mogoče zato ker je jezna? prosim odgovor čim prej!!!

alsa, 11 let

Odgovor:

Pozdravljeni,

skobčevke ponavadi spijo na eni nogi, podobno tudi druge ptice. To je naravno in ni nič narobe s tem, kvečjemu to kaže, da je ptica zdrava.

S tresenjem ptica ustvarja toploto. Če se velikokrat trese, je to lahko znak, da je v sobi premrzlo. Možno je tudi, da se trese zaradi strahu. Zaradi jeze se ponavadi ptice ne tresejo, ampak jo pokažejo na druge načine (s šopirjenjem, kljuvanjem, itd.).

Pozdrav, Polona

Svetoval-a vam je: 01.02.2009
Kategorija: Ptice


Mali Aleksander

Doma imam Malega Aleksandra. Kupil sem ga pred 1 letom, pa se me še zmeraj boji. Njegova kletka je postavljena na višini 1,7 m. Ali to kaj vpliva na to, da se me boji. Mi lahko opišete primerno postavitev kletke (višina, prostor...)?

aco, 12 let

Odgovor:

Pozdravlejni,

Vse ptice so rade na čim višjem mestu, kjer se počutijo udobno in niso toliko pod stresom. Predlagam, da kletko postavite na višje ležeča mesta (omare, mize, in podobno). Pripravljeno kletko postavite v del stanovanja, kjer se ponavadi največ zadržujete, da se bo ptica navadila na prisotnost ljudi.

Kletka naj bo zaščitena pred prepihom, neposrednim soncem, prevelikim nihanjem temperatur, prav ako pa kletko postavite stran od električnih naprav in drugih nevarnih predmetov (na primer sobnih rastlin).

Ptica potrebuje 12-14 ur svetlobe na dan (najboljša je dnevna svetloba). Za preprečevanje morebitnih pobegov, poškodb, pred spuščanjem zaprite vrata, okna; prekrijte večja ogledala, prozorne površine.

Lep pozdrav, Polona

Svetoval-a vam je: 26.01.2009
Kategorija: Ptice


zanima me...

Pozdravljeni zanima me ali je res da naj bi bile ptice za alergike slabe in naj jih nebi imeli? Sam osebno sem astmatik in zanima me če res to škoduje? Nekdo mi je rekel da kunci prenašajo človeku nevarne bolezni (JE TO RES?)

firbec, 12 let

Odgovor:

Pozdravljeni,

alergije so med seboj zelo različne. Če je človek alergičen na primer na cvetni prah mu bližina ptice ne škoduje. Problematične pa so v tem primeru alergije na pršice, prah, perje ali podobne alergije. V tem primeru je prisotnost ptice lahko problematična in ni priporočljiva. Mogoče lahko ptica z letanjem po sobi tudi dvigne prah v prostoru, kar je lahko za astmatike še dodatna težava. Drugače ptice kot take niso nič drugačne od drugih živali v smislu povzročanja alergij.

Vse živali lahko prenašajo nekatere človeku nevarne bolezni - zoonoze. Od kuncev se lahko ljudje nalezejo predvsem določenih dermatofitoz oziroma kožnih bolezni (najpogostejša je mikrosporija ali trihofitoza, ki se kaže pri ljudeh kot srbeč izpuščaj. Zdravi se ga z mazilom in po potrebi še z zdravili.)

Lep pozdrav, Polona

Svetoval-a vam je: 26.01.2009
Kategorija: Glodavci , Ptice


dolo?itev spola pri kanar?kih

Lepo pozdravljeni, mene pa zanima kako se določi spol kanarčkom. Sumim, da imam v kletki dva, ki sta istega spola, ker se ravno ne marata. Tudi po petju ne bi znala določiti, saj ravno ne pojeta. Zanima pa me, ali se da spol kanarčkov določiti na kakršnikoli drug način, kot je petje? ?e v naprej se vam najlep?e zahvaljujem za va? odgovor in vas lepo pozdravljam. Mojca

mojca, 31 let

Odgovor:

Pozdravljeni,

kanarčkom se da spol določiti iz opazovanja spolovila. Je pa potrebno imeti nekaj izkušenj s takim določevanjem, ker so razlike včasih minimalne. Neizkušen rejec bo na ta način zelo težko določil spol:

kanarčka ujamemo in ga v roki držimo tako, da trebuh gleda proti nam (glava je zgoraj, noge so obrnjene proti nam). Narahlo pihnemo v kanarčkov trebuh tako, da razkrijemo spolovilo. Samčki imajo ta zunanji del ožji in nekoliko štrleč navzven. Samičke imajo ponavadi ta del bolj enakomeren in raven, ponavadi opazimo tudi vodoravno črtico.

Lep pozdrav, Polona

Svetoval-a vam je: 24.01.2009
Kategorija: Ptice


2 Papigi

Sta lahko Mali Aleksander (Psittacula Krameri) in Sovoglavi Aleksander (Psittacula Cyanocephala)v isti kletki?

Aco, 12 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Žal niste navedli velikosti kletke, prav tako pa niste navedli ali bodo aleksandri v stanovanju kot hišni ljubljenčki, ali jih boste parili. Če govorimo o zelo veliki kletki, na primer več m2, potem so eventuelno aleksandri lahko mešani (vendar to ne velja za paritvene pare!). Če govorimo o manjši kletki pa priporočam, da imate le en par aleksandrov iste vrste. Aleksandri so lahko precej agresivni do drugih ptic, tudi do drugih aleksandrov. Vedno je najbolje imeti le isto vrsto ptic v eni kletki, v primeru aleksandrov je najbolje imeti par. Če so ptice mlade bi mogoče lahko poskusili imeti enega aleksandra vsake vrste, vendar ni zagotovila, da se bosta razumela. V primeru da se ne razumeta lahko pride do resnih poškodb, zato je potrebno o tej možnosti dobro razmisliti!

lep pozdrav

Polona

Svetoval-a vam je: 21.01.2009
Kategorija: Ptice


prehrana mladičkov

Pozdravljeni! Pred kratkim sem dobila par avsralskih zebric,katere mi zdaj delajo gnezdece. Zanima me predvsem z ćim starša hranita mladičke.Kakšno hrano naj jih pripravljam za prehrano mladičkev. LP Metka

metka, 48 let

Odgovor:

Zebrice bodo za mladičke skrbele same, ponuditi jim moramo le čimbolj raznoliko prehrano. Poleg že pripravljene mešanice semen za eksote (npr.Witte molen, Prestige, Hobby program) morajo obvezno imeti tudi jajčno hrano ali hrano za žužkojede ptice (Witte molen), ker morajo mladički nujno dobiti beljakovine. Ponudimo jim tudi sipino kost ali minerale, da bodo imeli dovolj kalcija. Lahko jim ponudimo tudi sadje ali zelenjavo, da bo prehrana čimbolj pestra. Po potrebi lahko v vodo dodajate tudi vitamine (Sera Multivitamin za ptice ali Trixie Mulitivitamin).

Svetoval-a vam je: 21.01.2009
Kategorija: Ptice


Vnetje golše

Pozdravljeni! Mislim da imata moji skobčevki vnetje golše. Pogosto sta poskušali nahraniti svojo podobo v ogledalu, ker naj bi mislili da je v ogledalu druga skobčevka, potem pa sem prebrala v knjigi da lahko dobijo zaradi tega vnetje golše. To naj bi se videlo kot pogosto bljuvanje (kar je počela včeraj zvečer ena od mojih skobčevk) ter zlepljena peresa na glavi (kar pa sem opazila pri obeh skobčevkah), tako da sem umaknila ogledalo. Drugače pa sta skobčevki čisto normalni, jesta in sta živahni. Če imata res tisto bolezen, me zanima kako se jo pozdravi? Morata k veterinarju? Hvala

Amy, 19 let

Odgovor:

Bljuvanje je lahko posledica marsičesa. Lahko gre za izkazovanje pripadnosti, kot to počnejo tudi z ogledalci. Niste napisali v kakšnem kontekstu skobčevki bljuvata (ko sta skupaj, ob igračkah, itd... ali dejansko nenehno čez dan)?

Tudi zlepljena peresa na glavi še niso zadosten znak za bolezen. Če opažate okrogle "svaljke" gre za menjavo perja.

V kolikor pa mislite, da s skobčevkama nekaj ni v redu se je najbolje posvetovati z veterinarjem, ki pa bo najbrž želel ptice videti preden postavi diagnozo.

Lep pozdrav, Polona

Svetoval-a vam je: 21.01.2009
Kategorija: Ptice


2 Vprašanji

koliko mora biti papiga oddaljena od električnih naprav? Koliko stane endoskopski pregled pri veterinarju(ločevanje spola)?

sašo, 15 let

Odgovor:

Pozdravljeni,

za nobeno žival ni priporočljivo, da je nameščena tako, da ima v dosegu nevarne stvari ali naprave. Predvsem problematične so električne žice pod napetostjo, strupene rastline, majhni delci, itd... Ker papige stegujejo svoj zvedavi kljun tudi izven kletke, lahko segajo po nevarnih predmetih tudi če so od kletke malo oddaljeni. Priporočam, da vse nevarne predmete, predvsem pa električno napeljavo, pospravite in zaščitite tako, da ptica ne bo mogla do nje.

Endoskopski pregled je precej zahteven poseg, ki je za ptico zelo stresen. Veliko bolj vam priporočam ločevanje spola preko analize DNK (največkrat iz perja), ki stane približno 20€ do 30€ odvisno od ambulante in opravljenih preiskav. Ptici samo izpulijo perje in iz kožnega materiala na koncu perja opravijo pregled DNK, iz katere ugotovijo spol.

Lep pozdrav, Polona

Svetoval-a vam je: 14.01.2009
Kategorija: Ptice


skobčevka

Imamo skobčevko, ki je pri nas eno leto in je še mlada.Problem pa je,da je zelo plašna.Ko prideš v bližino leče kot zmešana po kletki.Kaj delamo narobe? Hvala za odgovor!

mat, 34 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Skobčevka se vas očitno še vedno boji. Poskušajte si vzeti vsak dan vsaj eno uro časa. Zelo potrpežljivo sedite zraven kletke, delajte počasne gibe in skobčevki mirno prigovarjajte. Ko se bo umirila in bo mirna v vaši bližini, pričnite z nadaljnimi koraki. Ko bo ptica mirna lahko počasi poskušate dati roko v kletko. Poskušajte se najprej počasi približati papigi, ko vam bo to uspelo, jo poskušajte pobožati ali pa poskušajte, da vam stopi na prst. Vse to morate izvajati izredno počasi. Z vsakodnevnim urjenjem se bo ptica zagotovo privadila na vas, vendar je potrbno zelo veliko truda in predvsem potrpljenja.

lep dan

Polona

Svetoval-a vam je: 13.01.2009
Kategorija: Ptice


nimfa...?

zanima me, zakaj me nimfa še zmerom po pribljižno 5 letih 'boji'. kadar se samo približam kletki, me opozarja(pihanje...) naj se umaknem...ne vem kaj je narobe saj ji še nikoli nisem storila nič slabega... z njo se poskušam pogovarjati(z mirnim glasom) in premikam se počasi... kaj naj naredim da se me ne bo več tako bala? hvala vam za odgovor...

nixy, 15 let

Odgovor:

Vaša nimfa se vas boji in kaže celo agresivne znake (pihanje). Edini nasvet v tem primeru je čim več ukvarjanja z njo in potrpežljivost. Poskušajte si vzeti vsak dan nekaj časa in se z njo pogovarjati. Kletko lahko postavite v tisti del stanovanja, kjer se največ zadržujete. Poskusite hoditi mimo kletke, kakor da je ni. Nimfa bo videla, da bližina ljudi ni nič hudega. Ko se bo umirila in bo v vaši bližini manj napadalna poskušajte z nadaljnimi koraki vzgoje. Vsako ptico je možno udomačiti, le potrpljenje in vztrajanje je potrebno. Vendar morate res vsak dan delati z njo, ne popustiti. Vedeti pa morate, da boste potrebovali več časa, ker je nimfa stara že 5 let in ima že določene privzgojene vzorce obnašanja.

lep dan

Polona

Svetoval-a vam je: 13.01.2009
Kategorija: Ptice

trgovina

o nas

novice

tuki svetuje

tuki koticek


psi

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

mačke

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

ptice

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
literatura

glodavci

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

akvaristika

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
kozmetika, nega
literatura

teraristika

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

ribnik

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
kozmetika, nega
Ponudba velja v času akcije oz. do razprodaje zalog za določene artikle. Ponudba velja za končnega potrošnika. Vse slike so simbolične. Popusti se ne seštevajo.

Tukano d.o.o. - Kidričeva ulica 25, Celje
Tel. spletna trgovina: +386 1 585 20 98 (Tukano BTC) E-mail: e-trgovina@tukano.si
Kontaktirajte svojo poslovalnico
Tel. uprava: ++386 08 205 95 38 (referent maloprodaje) E-mail: info@tukano.si
Tel. uprava: ++386 08 205 95 39

@ Copyright Tukano 2012