Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanja statistike.
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov. Splošni pogoji - Piškotki
Iskanje po svetovanju:

Psi

Mačke

Ptice

Glodavci

Akvaristika

Teraristika

Ribnik

Strani:
1
39
40
41
42
43
44
45
81

Papiga Veliki Alexander

Živjo! Mene pa zanima pa kaj več o Velikem Alexandru, ker res ne vem veliko. Zanima me čisto vse, kar je dobro vedeti o njem. Hvala!

kaych, 10 let

Odgovor:

Pozdravljeni,

prilagam opis velikega aleksandra:

Domovina: žlahtni papagaji, kot pravimo velikim aleksandrom so razširjeni v azijskih deželah, predvsem v Indiji, na Kitajskem ter na Indonezijskem otočju..

Vrste: v skupini posebej izstopa od 50 – 58 cm dolg, veliki aleksander (Psittacula eupatria), ki se zaradi štirih podvrst pojavlja pri gojiteljih v različnih velikostih. Podobno veliki so še sivoglavi (P. caniceps), dolgorepi (P. longicauda) in kina aleksander (P. derbyana). Nadalje poznamo 8 vrst bradatih aleksandrov (P. alexandri), ki pa so nekaj manjši.

Prehrana:podobno kot mali aleksandri, le da jim zaradi velikega kljuna ponudimo manj drobnega semenja; le-tega nadomestimo z neoluščenim rižem, pšenico, orehi, arašidi ter zrelo in mlečno koruzo. Sadje in zelenjava morata biti na dnevnem jedilniku. Priporočljivi so tudi briketi za papige. Obvezno jim dodajamo veje ali lesene smrekove letve, sicer nam preglodajo vse palice za sedenje.

Življ.doba: 25-30 let

Značilnosti: Lepe, mirne, zelo atraktivne ptice. So zaupljive in se lahko hitro in dobro udomačijo. Govorijo dobro, samci lepše kot samice. Poznamo veliko lepih barvnih mutacij.

Občasno se oglašajo s precej močnim glasom.

Lep pozdrav, Polona

Svetoval-a vam je: 15.03.2009
Kategorija: Ptice


govorjenje

zakaj lahko govorijo le samčki, samičke pa ne pri skobčevkah? jaz bi mojo skobčevko, ki je samička naučila govoriti par besed npr.(čau, kokica... itd. ali lahko naučim mojo skobčevko govoriti, tudi če je samička?če lahko, kako?

alsi =), 11 let

Odgovor:

Pozdravljeni,

samčki so pri vseh pticah v naravi bolj "glasni", saj morajo privabiti samičke. Ponavadi imajo zato samčki bolje razvite zvočne sposobnosti, sposobnosti oponašanja, itd. Enako velja za skobčevke. Ker imajo samčki boljše glasovne sposobnosti se tudi lažje naučijo človeškega govora kot samičke. Ni pa 100% rečeno, da se tudi samička ne bi mogla naučiti govoriti, vendar je to res bolj redko. Izberite si samo eno besedo, ki naj bo kratka in naj ima veliko samoglasnikov, da je spevna (koki je recimo dobra beseda). Potem vedno ponavljajte to besedo in upam na najboljši rezultat.

Pozdrav, Polona

Svetoval-a vam je: 05.03.2009
Kategorija: Ptice


nakup skobčevke

Pozdravljeni! Odločam se za nakup skobčevke.Zanima me, ča so ptice v vaših prodajalnah veterinarsko pregledane, od katerega rejca jih dobite in koliko stare imate. Zanima me tudi ali priporočate nakup para skobčevk. Hvala za odgovor

leni, 42 let

Odgovor:

Pozdravljeni,

vse živali in tudi ptice v trgovine Tukano prihajajo iz karantene. Ko so dovolj stare, da grejo od gojitelja, pridejo v karanteno, kjer ostanejo zakonsko predpisano obdobje, nato grejo v trgovine. V karanteni je zaposlen tudi veterinar, živali so označene in pregledane. Ker v karanteni sodelujejo z različnimi rejci točnega rejca za posamezno žival ne poznamo, vsi s katerimi sodelujemo pa so resni in kvalitetni in z njimi stalno sodelujemo. Vedno prejmemo mlade ptice, to je pri skobčevkah nekako od 3.mesecev dalje.

Nakup para skobčevk priporočamo, če ste veliko zdoma in ne boste imeli časa, da bi se ukvarjali z vašo ptico več ur dnevno. V tem primeru je vsekakor dobro, da ima družbo, saj so skobčevke zelo jatne ptice (enako velja za večino ptic, ki jih imamo za hišne ljubjence). seveda morate za dve ptici izbrati dovolj veliko kletko. Če pa si boste lahko vzeli dovolj časa, pa imate lahko tudi samo eno, vendar boste res morali poskrbeti, da ji ne bo dolgčas. V nasprotnem primeru se lahko izoblikujejo razne vedenjske motnje ali celo depresija.

Lep pozdrav, Polona

Svetoval-a vam je: 26.02.2009
Kategorija: Ptice


PAPIGA STANDARD

Kolikšna mora biti prostornina kletke za eno standard papigo? (volumen-koliko dm3 oz. cm3) (Hala za odgovor)

Tomi, 14 let

Odgovor:

Pozdravljeni,

predlagam da izberete čim večjo kletko glede na to, koliko prostora imate na voljo. Najmanjša kletka, ki bi jo priporočala, je velika 63x33x61cm (npr.kletka Sofia). Še bolj pa bila priporočljiva kletka Evita, ker je širša.

Pozdrav, Polona

Svetoval-a vam je: 26.02.2009
Kategorija: Ptice


Spol moje skobčevke

Imam skobčevko, ki sem jo pred novim letom kupil v Tukanu in naj bi bila samček. Pred kratkem, ko pa sem na nekem forumu objavil par slik, pa sem dobil kar nekaj odgovorov, da je to samička in ne samec. Med njimi sem za spol vprašal tudi nekega rejca, ki je rekel, da je samička. Ena prijateljica je imela podobno skobčevko z enakim kljunom in je tudi mislila, da je to samec, vendar je ugotovila pravi spol šele pri veterinarju, ko se skobčevka umrla z boleznijo, ki jo imajo samo samičke. Prilepil bom tudi 2 slike in upam, da mi boste znali pomagati. =) http://www.shrani.si/f/2X/hQ/1tGS8EE7/p2145776.jpg http://www.shrani.si/f/2s/Fu/1Q6wpQF8/p2145774.jpg

MoOoG, 17 let

Odgovor:

Pozdravlejni,

žal slik ne morem videti. Pri mladih skobčevkah je spol zelo težko ločiti, saj imajo tako samci kot samice podobno obarvanost kljuna. Počakati boste morali še nekaj mesecev, da se bo barva bolj izrazito pokazala. Samčki imajo ponavadi zelo moćno onarvano roževino modre ali vijolične barve. Mlade samičke imajo roževino manj ali neenakomerno obarvano, ko postanejo starejše pa se jim ponavadi del nad kljunom "naguba" in ni gladek kot pri samcih.

Lep pozdrav, POlona

Svetoval-a vam je: 20.02.2009
Kategorija: Ptice


VELIKI ALEKSANDER

imam zelo pomembno vprašanje: imam papagaja/papigo .ne vem kakšnega spola je.ne vem kako naj preverim saj nima takšnega črvega obroča okoli vratu?(star/a pa je 1 leto) lp TUKITU

TUKITU, 16 let

Odgovor:

Pozdravljeni,

Aleksandri dobijo obroč okoli vratu šele v spolni zrelosti (nekje pri dveh letih starosti). Glede na to, da obstajajo mnoge barvne različice pa tudi to ni več zanesljivo. Najbolj zanesljivo ločevanje spola pri papigah je z DNK analizo, ki jo opravi usposobljen veterinar.

Lep pozdrav, Polona

Svetoval-a vam je: 13.02.2009
Kategorija: Ptice


kopanje skobčevke

mene zanima a se skobčevka lahko sama kopa, a jo lahko tut mi kopamo?še nikoli je nismo videli, da se kopa, zato se praska ali jo lahko tud mi kopamo ?

alsi, 11 let

Odgovor:

Pozdravljeni,

skobčevka naj ima vseeno na voljo kopalnico, tudi če se ne gre kopati - mogoče se bo šla, ko bo to potrebovala. Lahko poskusite narahlo poškropiti skobčevko z navadno škropilko za rože. Seveda mora biti v njej samo voda in nobenih dodatkov (npr.gnojil). Vodo nalijte toplo, da bo ptici prijetno. Curek naj ne bo direkten, ampak naj bo čimbolj razpršen in usmerjen od zgoraj navzdol. Če se bo skobčevka začela "kopati" - to pomeni da bo razširila krila in se obnašala, kot da se kopa v vodi - potem ji je pršenje prijetno in lahko nadaljujete. Če bo skobčevka panično bežala pred vodo po kletki, vam predlagam, da jo nekoliko poškropite in potem nehate. Nadaljujte naslednjič in jo privajajte postopoma. VEDNO pa pazite, da bo v prostoru toplo in ne bo prepiha, da se vam ptica ne prehladi!

Lep pozdrav, Polona

Svetoval-a vam je: 13.02.2009
Kategorija: Ptice


bolezen pri skobčevkah

Pozdravljeni, imam vprašanje glede papige skobčevke. Imam parček in samček je že večkrat ponoči padel na dno kletke, danes pa je še posebej hudo, ne more se postaviti na noge, obrača se v krogu in se zaletava v stene kletke ter pri tem na ves glas kriči. Ponavadi ko se je to zgodilo, se je umiril takoj, ko sem prižgala luč, sedaj pa ne pomaga nič, že petnajst minut nemočno opazujem njegovo agonijo in ne vem,kako naj mu pomagam. Sem ga vzela v roke in poskušala pomiriti pa ni šlo. Resnično vas prosim, če mi lahko v čimkrajšem možnem času svetujete, kaj narediti, čisto sem iz sebe, ptič se mi zelo smili, ko tako nemočno cvili jaz pa mu ne morem pomagati. Hvala za vaš odgovor.

Lea, 34 let

Odgovor:

Pozdravljeni,

če je skobčevka padla na tla in se dlje časa zvijala to vsekakor ni dobro znamenje. TAKOJ morate s ptico k veterinarju! To so lahko kakšni krči, takšno zvijanje pa je značilno tudi, če ptica ne more dihati. Vsekakor vam svetujem, da takoj obiščete veterinarja v upanju, da tale odgovor še ni bil prepozen.

Tudi če je s ptico vse v redu in se je prenehala čudno vesti, vam vseeno svetujem, da se pogovorite z veterinarjem. Lahko gre za kakšno živčno motnjo, dihalne težave, in podobno.

Lep pozdrav, Polona

Svetoval-a vam je: 06.02.2009
Kategorija: Ptice


papiga

pozdravljeni mene pa zanima če bi lahko imel papigo v prostoru v katerem spim???

blaž, 15 let

Odgovor:

Pozdravljeni,

O vašem vprašanju obstaja mnogo različnih mnenj, nekateri mislijo da bližina živali v spalnici ni dobra, drugi se s tem ne strinjajo.

Moje mnenje je tako: odvisno je seveda od velikosti sobe. Če je soba dovolj velika, da je lahko žival odmaknjena od vaše postelje, v tem ne vidim večje težave (razen, če ste alergični na prah, perje, pršice, in podobno). Svetujem vam, da kletka ni v neposredni bližini postelje, ker ptice ponavadi razmetavajo semena, včasih pa jim lahko odpada tudi spodnje perje, ki je zelo lahko in leti iz kletke. Najbolje je, da je ptica nameščena na nekoliko dvignjenem mestu, lahko na omari, ali pa je kletka obešena na steni. Ptice imajo rade bližino oken zaradi svetlobe in razgleda. Kletka naj bo prav tako nameščena na mestu, kjer se stanovalci večkrat zadržujejo, da ptica ne sameva v odmaknjeni sobi.

Lep pozdrav, Polona

Svetoval-a vam je: 06.02.2009
Kategorija: Ptice


Kanarčki

Pozdravljeni! Doma imam tri kanarčke, vendar ne vem točno, katerega spola so. Zanima me po čem bi to določil? Hvala za pomoč.

Tini, 14 let

Odgovor:

Pozdravljeni,

kakor sem pisala nekaj vprašanj nazaj, se da kanarčkom spol določiti iz opazovanja spolovila. Vedar je potrebno imeti nekaj izkušenj s takim določevanjem, ker so razlike včasih minimalne:

kanarčka ujamemo in ga v roki držimo tako, da trebuh gleda proti nam (glava je zgoraj, noge so obrnjene proti nam). Narahlo pihnemo v kanarčkov trebuh tako, da razkrijemo spolovilo. Samčki imajo ta zunanji del ožji in nekoliko štrleč navzven. Samičke imajo ponavadi ta del bolj enakomeren in raven, ponavadi opazimo tudi vodoravno črtico.

Ker je tako določevanje zelo težko za neizkušenega rejca kanarčkov, vam predlagam, da svoje ptice dobro opazujete. Če imate tri kanarčke v isti kletki, bi se moralo kmalu pokazati, katera dva se razumeta. Opazujte, če kateri poje ali skuša peti (samčki včasih samo napihujejo golšo, samičke nikoli). Če imate dva samca je zelo verjetno, da se bosta podila po kletki, se skušala kljuniti in si pulila perje. Če se zares bojujeta ponavadi tudi razširita krila, se šopirita in odpirata kljun. Tudi pri samicah je možna enaka agresija, vendar se ponavadi ne tepejo tako zares.

Lep pozdrav, Polona

Svetoval-a vam je: 01.02.2009
Kategorija: Ptice

trgovina

o nas

novice

tuki svetuje

tuki koticek


psi

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

mačke

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

ptice

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
literatura

glodavci

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

akvaristika

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
kozmetika, nega
literatura

teraristika

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

ribnik

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
kozmetika, nega
Ponudba velja v času akcije oz. do razprodaje zalog za določene artikle. Ponudba velja za končnega potrošnika. Vse slike so simbolične. Popusti se ne seštevajo.

Tukano d.o.o. - Kidričeva ulica 25, Celje
Tel. spletna trgovina: +386 1 585 20 98 (Tukano BTC) E-mail: e-trgovina@tukano.si
Kontaktirajte svojo poslovalnico
Tel. uprava: ++386 08 205 95 38 (referent maloprodaje) E-mail: info@tukano.si
Tel. uprava: ++386 08 205 95 39

@ Copyright Tukano 2012