Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanja statistike.
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov. Splošni pogoji - Piškotki
Iskanje po svetovanju:

Psi

Mačke

Ptice

Glodavci

Akvaristika

Teraristika

Ribnik

Strani:
1
252
253
254
255
256
257
258
452

Gare in mladice gupijev

Pred nekaj dnevi sem pri vas kupil tri gare. Po naselitvi sem začel opažati, da mi gare napadajo mladice gupijev. Ali je to normalno? Kaj naj storim?

BLAŽKO, 12 let

Odgovor:

Pozdravljen

V naših akvarijih doslej nismo zaznali podobnih težav. Morda bi bilo priporočljivo mladice gupijev za nekaj časa preseliti v gojitveni akvarij.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 13.08.2008
Kategorija: Akvaristika


Akvarij 54 L

Koliko komadov posameznih rib in nevretenčarjev naj dam v akvarij,v načrtu sem imel rdeče, diamantne in modre neonke, steklene some, ne vem ravno kako se reče belemu somiču z rdečimi očmi ter majhnemu somiču oker barve stemno rjavimi pikami ki se zadržuje pri tleh, jabolčnega polža, polže turbo z rožički ter sladkovodne školke in kozice.

roky, 11 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Akcija 20 % popusta pri nakupu akvarijskih rib velja do 15.8.2008, zato se čimprej oglasite v eni od Tukanovih trgovin.
Predlagam vam, da se pri neonkah odločite za eno vrsto - modre so malo manj zahtevne kot rdeče.

V akvarij pa naselite:

jato neonk 12 kom (modre in diamantne)
corydoras albino 3 kom
corydoras punctatus 3 kom
ancistrus 2 kom
jabolčni polž 2 kom
turbo polž 2-3 kom
stekleni som 6 kom

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 13.08.2008
Kategorija: Akvaristika


Ribe poginjajo

Je možno, da zaradi prenizkega ali visokega pH ribe poginjajo. V mesecu dni je poginilo 78 rib, danes sem vodo testiral in opazil, da pH vrednost ni vredu. V Tukanu sem stvar pojasnil in dobil pripravek pH plus. Zdaj sem vodo uredil in me zanima, če je bil to razlog za pogin ali naj še opazujem ?

nika, 33 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Pri takšnem poginu rib, se morate vprašati še kaj več kot le to, ali je PH previsok ali prenizek.
Količina rib (78), ki vam je poginila, je primerna po grobi oceni za 300 ali več literski akvarij (odvisno od velikosti rib). Navedli ste premalo podatkov o akvariju, rastlinah, filtru.

Menim, da je zaradi prenaseljenosti prišlo do katere od nalezljivih bakterijskih okužb, ali okužb z zunanjimi zajedavci (zaradi hudega stresa).

Predlagam vam, da se pred naselitvijo novih rib oglasite v eni od vam najbližjih Tukanovih trgovin in se podrobno pogovorite z akvaristom, predvsem glede pravilne naselitve rib, zasaditve rastlin, rednih merjenj NO2, NO3, Kh, Gh in Ph, redni menjavi vode, hranjenju,...

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 13.08.2008
Kategorija: Akvaristika


Akvarij

Kupila bi siamsko bojno ribico (samčka). Mi poveste kaj več o njih. Ali potrebujejo grelec? Za kaj se uporablja črpalka? Je ta v akvariju nujna? Bi bil 21l akvarij dovolj velik? Se siamska bojna ribica razume z zlatimi ribicami? Koliko stanejo v vaših trgovinah? Bi bilo dovolj prostora še za modrega rogatca? Koliko pa ti stanejo? P.S. Pohvalila bi vašo spletno stran in kotiček tuki svetuje. Že preden je ta stran nastala in je bila še Hobby program sem tam veliko spraševala Petro.

MoNeQ, 10 let

Odgovor:

Pozdravljena Monika!

Siamska bojna ribica ali po latinsko betta splendens, ni ravno posebno bojevita ribica - prej miroljubna. Bojevita postane šele, ko ji v akvarij naseliš še enega samčka. Torej v akvariju imamo le po enega samčka bette, lahko pa mu za družbo dodamo še samičko in navadno lahko kmalu po naselitvi opazimo svatbeni ples in gradnjo gnezda na vodni gladini. Razlika med samčkom in samičko je očitne, saj so samčki veliko lepših barv in imajo prekrasne repe. Spadajo v družino labirintovcev, ki dihajo z organom imenovanim labirint.
Bette izvirajo iz JV Azije, veliko jih je na riževiih poljih in v manjših mlakah. Ni posebno zahtevna in v ogrevanem prostoru preživi tudi v posodi brez grelca.
Priporočljive vrednosti vode so:

temp: 23-28 c
Ph 6-7,5
Gh 8-14
akvarij : 30 l

Cena: od 4,5 do 14 eur odvisno od vrste.

Betta, bi lahko normalno živela z večino rib, ki nimajo pajčolanastih repov, ancistrus, ki ga omenjaš pa potrebuje ogrevano vodo.

Črpalka pa se uporablja za črpanje vode iz akvarija v filter in nazaj - za kroženje vode. V akvariju manjšega volumna se uporablja notranji filter z vgrajeno črpalko, ki je potopljen v vodi in skrbi za biološko in mehansko čiščenje vode.

Predlagam ti, da si našo stran z nasveti podrobno ogledaš in med že posredovanimi odgovori na vprašanja strank, najdeš ogromno koristnih podatkov in nasvetov, ki jih posredujemo izkušeni prodajalci Tukanovih trgovin predvsem iz lastnih izkušenj.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 13.08.2008
Kategorija: Akvaristika


Hrana

Zanima me, katero hrano predlagate za talne ribe in pa kakšne poslastice? Ali imate v Tukanu tudi kaj žive hrane?

Fišman, 13 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Žive hrane zaenkrat še ne prodajamo. V prodaji so jajčeca artemije, iz katerih se hitro izležejo male artemije, ki so odlična hrana za vse mladice in manjše vrste rib.

Hrane, ki so namenjene samo talnim ribam, ali pa tudi drugim so: SERA VIFORMO, SERA PLANKTON TABS, SERA SPIRULINA TABS, kot poslastico, pa lahko ponudite: SERA VIPACHIPS, SERA WELS CHIPS.

Pri hranjenju rib, pa ne pozabite dodajati vitaminov v obliki kapljic, ki jih nanesete na hrano nekaj minut preden jo ponudite ribam - SERA FISHVITAMIN.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 13.08.2008
Kategorija: Akvaristika


Počitnice in muce

Doma imam muco, ki ima mesec in tri tedne stare mucke. Posveča jim veliko pozornosti, ter jima lovi miške (približno vsakemu dve na dan), muca pa je zelo navezana name, veliko časa preživiva skupaj. Naslednji teden pa gremo za 10 dni na morje. Zelo me je strah in me skrbi za muco, ker bo toliko časa sama. No enkrat na dan bo k njej prišla moja teta, ter jo nahranila (tudi mladičke) z briketi ter ostalim. Mislite, da bo muca kam odšla? Mislite da bo pustila mladičke same? Do sedaj je bila od mene ločena največ 9-10 ur.. Živimo pa tudi blizu ceste, kot rečeno so mucki sedaj stari 1 mesec ter 3 tedne.. sami gredo okoli 5-8 metrov od svojega domeka... Mislite, da si bodo v tem času, ko me ne bo upali že sami na cesto (cesta je od njihove hiške oddaljena 15m)? Prosim vas, če mi lahko odgovorite še ta teden (do sobote, nedelje), kajti v ponedeljek me ne bo več doma.

puncy, 13 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Mačke so izredno navezane na svoj dom, zato se nikar preveč skrbet, da bi muca kam odšla, sploh pa, če ima mladičke. Mačke so izredno dobre mame, ki za svoj zarod dobro skrbijo. Vsekakor je dobro, da bo hodila teta mačkice hranit in jim delat družbo, zato se lahko kadarkoli prepričate pri teti, kako mačka z mladički preživlja ta čas, ko vas ni. Če ste blizu ceste obstaja vedno tveganje, da bo žival zašla na cesto, vendar pa mislim, da se tako daleč mladički še ne bodo odpravili.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 07.08.2008
Kategorija: Mačke


Čivava

Zanima me, če lahko čivavo dobiš tudi v kakšnem zavetišču?

leychy, 12 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Na to vam težko odgovorim, kajti število in pasme psov in na sploh živali se v zavetiščih nenehno spreminja. Pozanimajte se v najbližjem zavetišču ali azilu za živali, ki je v vašem kraju. Lahko pa si ogledate tudi spletne strani zavetišč, kjer so tudi predstavljene živali, ki trenutno tam domujejo.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 07.08.2008
Kategorija: Psi


Mačja driska

Kaj naj naredim, če ima muca drisko?

maca, 11 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Veliko krat se pripeti, da ima mačka drisko, ki mogoče traja kak dan. To je lahko posledica spremembe hrane, alergije, stresa. Če je mačka drugače živahna in se normalno prehranjuje, ni vzroka za preplah. Ponudimo ji lažje prebavljivo hrano z rižem in perutnino in ji na ta način pomagamo, da drisko preboli. Pomaga tudi aktivno oglje. Če pa driska, kljub temu ne izgine, pa vam seveda priporočam čim hitrejši obisk pri veterinarju, kajti driska žival zelo izčrpa, žival dehidrira in izgubi pomembne elektrolite, kar lahko v hujših primerih povzroči tudi pogin. Nujno je potrebno ugotovit kaj povzroča drisko, kajti driska in tudi bruhanje nista bolezenski stanji, sta le posledici bolezenskega stanja, ki ga je potrebno odkrit. Lahko gre za mačjo kugo, zastrupitev ali kakšno drugo infekcijo prebavil. Torej, če driska traja dlje kot dva dni in žival peša, zavrača hrano in je apatična, nemudoma obiščite veterinarja.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 06.08.2008
Kategorija: Mačke


Martinček

Doma sem dobila martinčka in zanima me, kako pravilno skrbeti zanj? Kako velik akvarij potrebuje, kako ga hraniti? So kakšne posebosti pri vzreji?

rikica, 14 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Svetujem vam, da martinčka izpustite nazaj v naravo in ga opazujete kasneje v njegovem naravnem okolju.
Naše avtohtone kuščarice so kar zahtevni kuščarji za vzgojo saj potrebujejo hladne nočne temperaure, predvsem spomladi in jeseni predno se spravijo na prezimovanje.
Imajo tudi veliko potrebo po UV žarkih in intenzivni svetlobi, saj v nasprotnem primeru postanejo apatične in s časom prenehajo jesti.

V primeru, da se odločite obdržati žival, mu uredite vsaj 80 cm dolg terarij, saj so izredno živahni in potrebujejo dovolj prostora za gibanje. Obvezna je UV svetilka, grelna žarnica, ter primerno dekoriran terarij. Najbolje se počutijo v vivariju (terarij, ki ponazarja naravno okolje živali), katerega zasadimo z rastlinjem, od koder je bil plazilec prinešen, temperatura na najbolj vročem predelu naj znaša 35*C, ostali del terarija pa naj ima med 20-25*C. Ponoči je obvezen padec temperature za vsaj 5*C v poletnih mesecih in za vsaj 8- 10*C v pomladanskih in jesenskih mesecih Pozimi naj prezimuje (hibernira). Hranite ga s črički ter kobilicami in jih posipajte z vitaminskim pripravkom Sera Reptimineral-C.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: Gašper 06.08.2008
Kategorija: Teraristika


Bolezen belih pik

V petek 1.8.08 sva na najinih ribicah opazila bolezen belih pik. Ribici sta somčka, ki jesta polže. Ko sva bolezen opazila so bile pike majhne. V priročniku za bolezni sera sva prebrala, da je bolezen treba zdraviti takoj in zato sva se še isti dan odpravila po zato namenjeno zdravilo. Upoštevala sva vsa pravila in takoj začela z zdravljenjem. Zdraviva jih že 4 dni. Opažava pa, da se en somček vede čudno in zgleda zelo izčrpan. Leži na dnu akvarija kar je zelo neobičajno drugi somček je divji in razposajen. akvari je velik 60l temperaturo sva povečala za 2-3 stopinje odstranila aktivno oglje ribi sta še z preostalimi ribami v akariju (9 neonk, 5 manših ribic, in dva čistilca metuljčka). Zdraviva jih z zdravilom ICHTHYOmedik drugega proizvajalca kot sera. Zakaj bele pike na eni ribi še niso izginile in je zato izčrpana? Naj zamenjava zdravilo? Ali naj omenjeno ribo preneseva v drug akvarij in jo zdraviva posebej. Ali je ta bolezen lahko usodna za ribo?

loli, 15 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Učinkovitosti zdravilnega sredstva, ki ga uporabljate ne poznam. V Tukanovih trgovinah uporabljamo le zdravilne preparate proizvajalca SERA, katerih učinkovanje poznamo. Predlagam vam, da obolelo ribo preselite v karantenski akvarij in se posvetujete s prodajalcem pri katerem ste kupili zdravila, ali pa si podrobno preberete navodila, ki morajo biti vedno priložena.

Bolezen belih pik - ihtija, je hitro napredujoča in hudo nalezljiva bolezen, ki lahko brez zdravljenja povzroči smrt ribe.

V karantenskem akvariju vam poleg zdravila, ki ga uporabljate priporočam dodatek mineralnih soli SERA ECTOPUR, ki povečajo učinkovitost zdravilnih sredstev.

Pri vaših somčkih, ki jedo polže (domnevam, da imate v akvariju botio macracantho - rumeno črne široke proge po telesu), je značilno, da občasno počivajo leže na boku. Za večjo aktivnost in izboljšanje kondicije rib, pa priporočam uporabe hrane SERA VIPACHIPS in dodajanje SERA MULTIVITAMIN - vitaminskih kapljic.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 05.08.2008
Kategorija: Akvaristika

trgovina

o nas

novice

tuki svetuje

tuki koticek


psi

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

mačke

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

ptice

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
literatura

glodavci

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

akvaristika

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
kozmetika, nega
literatura

teraristika

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

ribnik

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
kozmetika, nega
Ponudba velja v času akcije oz. do razprodaje zalog za določene artikle. Ponudba velja za končnega potrošnika. Vse slike so simbolične. Popusti se ne seštevajo.

Tukano d.o.o. - Kidričeva ulica 25, Celje
Tel. spletna trgovina: +386 1 585 20 98 (Tukano BTC) E-mail: e-trgovina@tukano.si
Kontaktirajte svojo poslovalnico
Tel. uprava: ++386 08 205 95 38 (referent maloprodaje) E-mail: info@tukano.si
Tel. uprava: ++386 08 205 95 39

@ Copyright Tukano 2012