Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanja statistike.
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov. Splošni pogoji - Piškotki
Iskanje po svetovanju:

Psi

Mačke

Ptice

Glodavci

Akvaristika

Teraristika

Ribnik

Strani:
1
252
253
254
255
256
257
258
470

Poškodovano krilo

Imam papigo nimfo, staro 1 leto in pol. Včeraj ponoči je nekaj mahal s krili, in se pri tem poškodoval, odpadlo mu je nekaj perja, tako da ima zdaj eno krilo krajše od drugega in ne more leteti. Videla sem tudi sledi krvi. Zanima me kaj narediti, in če mu bo perje zsrastlo nazaj in bo spet lahko letel.

Lejchy, 20 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Potrebno je preveriti, če si je papiga zlomila letalna peresa in na katerem delu. Poškodbo je treba spremljati, da ne bi prišlo do vnetja. Če boste opazili karkoli nenavadnega vam priporočam, da peljete ptico k veterinarju. V primeru, da je zlomljenih več peres ali pa, da je perje zlomljeno blizu telesa, priporočam obisk veterinarja, ki bo izpulil zlomljeno perje, da bo lahko zraslo novo.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 03.12.2008
Kategorija: Ptice


Parjenje barabanta ali rozele

Pri kateri starosti se začnejo pariti srednje papige npr. barabant ali rozela?

joško, 34 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Rod srednjih papig je zelo obširen in parijo se različno glede na vrsto. Večinoma postanejo spolno zrele in se začnejo pariti nekako pri dveh do treh letih starosti, kar velja tudi za rozele in barabante. Ker pa so to ptice, ki potrebujejo veliko prostora in gibanja, je seveda potrebno paritveni par namestiti v primerno veliko kletko oziroma voljero, ter jima namestiti primerno gnezdo (ponavadi je to leseno gnezdo ali celo duplo primernih dimenzij).

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 28.11.2008
Kategorija: Ptice


Oskrba skobčevke

Doma imamo skobčevko (samčka), staro cca. 1,5 leti. Problem nastaja, ker ta naš KUKI ne je nobene zelenjave, sadja, ničesar. Samo semenčke iz svoje posodice. Njegovo perje je "razkuštrano" in izpada. Kako mu lahko pomagamo?

ursa, 33 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Priporočam vam, da svoji skobčevki dodajate vitamine (Sera ali Trixie multivitamin za ptice) in pa minerale, ki pomagajo pri menjavi perja (na primer Sera MIneral plus V). Ob menjavi perja, pa tudi ob drugih priložnostih (menjavi letnih časov, bolezni, itd...) zelo priporočamo, da naredite vitaminsko in/ali mineralno 14-dnevno kuro.
Sicer so že v vseh pripravljenih mešanicah za papige dodani vitamini in minerali, tako da v osnovi taka mešanica zadostuje. Vseeno pa mu lahko dodajate tudi jajčno hrano ali pa pripravljeno polmehko sadno mešanico (na primer Witte molen). Če želite, da bi jedel tudi malo sadja in zelenjave, ga morate na to postopno navaditi. Predlagam, da mu naredite kot neko igračko iz žice, na katero nanizate majhne koščke sadja in zelenjave. To "igračko" obesite, da bo papagajčku čim bolj zanimiva. Ko bo začel grizljat različne sadeže bo mogoče ugotovil, da je sadje pravzaprav okusno.
Pazite pa, da bo sadje vedno sveže (menjajte vsak dan sproti).

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 28.11.2008
Kategorija: Ptice


Veverica mošnjičarka

Zanima me, katere rože so strupene za veveričke (če mi jih lahko naštejete)?

jany, 13 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Posredujem vam primerke rastline, katere niso primerne za vašega ljubljenčka in še za marsikaterega drugega:

Begonija, navadni fikus, difenbahija, flamingovec, sobna ciklama, bršljan, lovorika, božična zvezda, oleander, kaladij, sobna kala, monstera, rododendrom …….. Predvsem je potrebno paziti, saj so nekatere rastline strupene v celoti, nekatere imajo strupene liste, nekatere steblo, nekatere korenine oziroma čebulice .
Če imate doma katere od naštetih jih umaknite iz dosega živali oziroma jih odstranite iz kletke.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 28.11.2008
Kategorija: Glodavci


Mucki in muca

Po 3 mesecih lepega življenja muckov, se je zopet pojavil problem. Imamo 4 muce; mamo muco, očeta mačka, mlado muco in mladega mačka. Očeta mačka ni veliko doma, a obdržali bomo vse 4. Radi pa bi dali mamo muco ter maladva kastirati/sterilizirati. Mama muca je imela 1x mlade (letos junija) in to prvič. Kdaj jo je treba dati sterilizirati, kolikšna je cena ter kakšno je počutje mačke po operaciji(kako dolgo okreva)? Kako pa je z malima dvema (muca in maček) rojena sta 16. junija; kdaj damo njiju sterilizirati/kasterati? Se cena kastracije in sterilizacije kaj razlikuje? Lahko damo mlado muco sterilizirati preden bo imela prvič mlade? Prosim povejte čim več o tem. In pa še drugi problem: mlademu mucku (staremu 5 mesecev ter deset dni) sta v istem dnevu izpadla dva zobka. Kar kihnil je ter ju pljunil ven. Eega zgodaj popoldne,enega zvečer. J to normalno? Ai mladim mucam tudi zrastejo novi zobje? Je kaj narobe? Prehrana je ista, okloje tudi.. ne vem kaj bi lahko bilo narobe.

punčy, 13 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Glede zobkov si ne delajte skrbi, to so mlečni zobje, ki izpadajo. Zadaj bodo zrasli stalni zobki.
Za mlade muce bi priporočala sterilizacijo pri starosti sedmih mesecev, vsekakor pa pred prvo gonitvijo. Za starejšo mačko pa ni ovir in bi jo lahko dali kadarkoli sterilizirat, prav tako mačaka.
Sterilizacija je v primerjavi s kastracijo zahtevnejši kirurški poseg, pri katerem se praviloma odstranijo jajčniki. Veterinar naredi na trebuhu 1 do 2 cm dolg rez in odstrani jajčnike, nato zašije trebušno votlino, podkožje in kožo. Kljub zahtevnemu operativnemu posegu si mačke hitro opomorejo. Pri mačkih je postopek kastracije bisveno manj zahteven. Vendar pa se oba posega opravljata pod splošno anastezijo, zato morajo biti živali tešče in ne smejo pred operacijo vsaj 12 ur nič jest.
Ceplenja, pa lahko opravite kadarkoli, vendar pa ne v času operacij.
pri cenah je pa takole, sterilizacije so nekoliko dražje kot kastracije, najbolje je, da povpašate veterinarja.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 28.11.2008
Kategorija: Mačke


Čaw

Ali so lahko družni psi, če sem bolj natančna SHIH-TZUji zunaj čez celo leto? Ali je res, da so občutljevi na mraz?

LLLL

Odgovor:

Pozdravljeni

Shi-tzu je hišna pasma psa in ni namenjen bivanju zunaj. Je že res, če imate velik vrt, da je za psa to idealno, vendar pa kot sem že povedala ni primeren za bivanje zunaj, sploh pa ne v jesenskem in zimskem času.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 28.11.2008
Kategorija: Psi


Zebrica

KAJ MORAŠ STORITI ČE JE SAMČEK OSAMLJEN, KER JE SAMIČKA POGINILA? IN KAJ NAJREJE JE IN KAKO GA ČESA NAUČIŠ?

moni, 12 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Predvidevam, da gre za avstralsko zebrico, ki spada med tako imenovane eksote. So izredno jatne ptice, zato nujno potrebujejo družbo. Samčku je potrebno čimprej kupiti novo samičko.
Za hranjenje se uporablja pripravljena mešanica za eksote (npr. Witte molen), poleg semen pa je potrebno dodajati zebricam tudi beljakovinsko hrano - to je ponavadi jajčna hrana ali pa hrana za žužkojede ptice. Predvsem moramo biti pozorni na beljakovinske dodatke v času parjenja, dodajamo pa jim lahko tudi vitamine (ponavadi v vodo). Samičke zebric ponavadi ležejo jajčka, zato nujno potrebujejo zadosti kalcija, ki jim ga zagotovimo z dodajanjem mineralov k hrani ali v vodo, na voljo pa naj vedno imajo tudi sipino kost. Zebricam lahko ponudimo tudi sadje in zelenjavo v majhnih količinah (trdolistne solate, jabolka, itd.)
Avstralske zebrice niso ravno najbolj učljive ptice, lahko pa jih naučimo osnovne komunikacije z ljudmi - da nam grejo na roko, da nam jejo iz roke, in podobno. Vse to pa zahteva veliko potrpljenja.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 28.11.2008
Kategorija: Ptice


Bojna ribica

Pred tremi meseci sem kupila bojno ribico, sedaj sem v akvarij dodala še dve samički. Po parih dneh sem opazila, da samčku odpadajo deli plavuti. Sprva sem mislila, da gre za bakterijsko okužbo, nato pa sem opazila, da ga napada ena od samičk. Držala se mu je za plavut, kar je povzročilo odmrtje polovice plavuti. Zato sem jih ločila v različna akvarija. Naj še povem, da je ena od samičk modro/vijolične barve, ena pa kožne. Ali mi lahko na osnovi opisanega poveste: Ali je mogoče, da vijolično/modra samička (samička, ki je napadala) sploh ni samička ali da imam kakšno drugo vrsto, ki se ne ujame z bojno ribico? Ali bodo samčku še kdaj zrasle plavuti (sedaj jih ima polovico manj, je normalno)?

Naty, 20 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Pri siamskih bojnih ribah je razlika med spoloma očitna. Samec ima pahljačaste plavuti in je izrazito obarvan. Če ima ta vaša napadalna riba repno plavut malce večjo kot druga samička in jo razširi v obliki polmeseca, potem bi to lahko bil samec. So pa samičke bette tudi rahlo obarvane in na njihovih telesih se prelivajo modra, rdeča in vijolična barva v nežnejših odtenkih.

Tudi sam sem že večkrat opazil da dve samici preganjata samca. Vzrok je lahko v tem, da je v akvariju premalo skrivališč, ali pa da je akvarij premajhen.

Samčeva repna plavut se bo čez nekaj časa zarasla in sledovi poškodbe ne bodo več opazni.

Če je v vašem akvariju premalo skrivališč, dodajte vanj kakšno rastlino in morda korenino ali kamen in vzdušje v akvariju se bo verjetno popravilo, če pa ugotovite, da imate dva samčka, potem pa je potrebno enega prestaviti v drug akvarij.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 24.11.2008
Kategorija: Akvaristika


Jabolčni polži

V vaši prodajalni v BTC-ju sem kupila jabolčnega poža in me zanima, kako to, da ima na lupini polno alg (zelenih)? Se jih da kako odstraniti (taki so bili vsi primerki v trgovini)? Sprašujem, ker na internetu takega problema nisem zasledila, tudi na nobeni fotografiji ni opaziti alg na hišici in mislim, da tam ne bi smele biti...ali pač?

Helly, 20 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Zelene alge na polžji hišici polža ne ovirajo pri življenju. Lahko je bil v vodi, kjer je bil pH previsok in so se razvile zelene alge. Če boste polževo hišico previdno očistili z gobico, bo le-ta ponovno takšna kot naj bi bila. Če pa imate v vašem akvariju pH vode nižji kot sedem, pa bodo omenjene alge izginile same.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 24.11.2008
Kategorija: Akvaristika


Rastline ob ribniku

Rad bi vprašal, kje se dobijo rastline za oz. ob ribniku. Hkrati me zanima, kje lahko kupim zlate ribice.

darko, 40 let

Odgovor:

Pozdravljeni

Rastline za ribnik lahko kupite v eni od večjih Tukanovih trgovin: LJ-BRDO, LJ-BTC, HOČE, NOVA GORICA, ŽALEC,… Naslovi trgovin so na internetni strani www.tukano.si.

Čas za sajenje rastlin v ribnik je od aprila do začetka oktobra, v hladnejšem delu leta pa rastlin ne presajamo. V omenjenih trgovinah, boste v drugi polovici meseca aprila lahko kupili širok asortiman rastlin, košaric, rafije, gnojil in zemlje za sajenje vodnih rastlin.

Zlate ribice in hrano za ribniške ribe, ter pripravke za ribniško vodo, pa lahko kupite v prav vsaki Tukanovi trgovini, večje primerke od 15 cm, pa v zgoraj omenjenih trgovinah.

Nekatere trgovine Tukano (LJ-BRDO, novo oprta trgovina LJ-ŠIŠKA) vam nudijo tudi usluge sajenja rastlin in postavitve ter celoletne nege vrtnega ribnika.

Pohvalimo se lahko, da vam v Tukanu lahko ponudimo prav vse za vaš vrtni ribnik.

Vabljeni v eno od naštetih trgovin.

Lep pozdrav

Svetoval-a vam je: 24.11.2008
Kategorija: Psi

trgovina

o nas

novice

tuki svetuje

tuki koticek


psi

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

mačke

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

ptice

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
literatura

glodavci

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
igrače, šport in vzgoja
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

akvaristika

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
kozmetika, nega
literatura

teraristika

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
kozmetika, nega
oprema za živali
literatura

ribnik

hrana
dom, avto, vrt
bivališča
kozmetika, nega
Ponudba velja v času akcije oz. do razprodaje zalog za določene artikle. Ponudba velja za končnega potrošnika. Vse slike so simbolične. Popusti se ne seštevajo.

Tukano d.o.o. - Kidričeva ulica 25, Celje
Tel. spletna trgovina: +386 1 585 20 98 (Tukano BTC) E-mail: e-trgovina@tukano.si
Kontaktirajte svojo poslovalnico
Tel. uprava: ++386 08 205 95 38 (referent maloprodaje) E-mail: info@tukano.si
Tel. uprava: ++386 08 205 95 39

@ Copyright Tukano 2012